Framgångssagan Algoryx siktar in sig på svenska och europeiska rymdindustrin

Steget mellan gruvan och rymden är inte så stort. I alla fall inte om man gör banbrytande simulering för okända miljöer, som Algoryx Simulation. Vi tog ett snack med Hugo Börjesson om hemligheten bakom deras framgångsresa, och vägen in i rymdindustrin.

 

Hej Hugo, mitt i promenaden! Fint att vi får snacka lite rymd med dig!

– Hehe, ja visst!

Algoryx är oerhört framgångsrika – topprankad som svensk AI-start-ups, med på Dagens industri 33-lista och fått titeln DI Gasell. Berätta, hur började det?

– För femton år sen såg grundarna, fyra forskare på Umeå Universitet, potentialen av att kombinera 3D-grafik från spel- och filmbranschen med fysiksimuleringar med hög precision. Det kan faktiskt simulera ALLT. Hela fordon och miljöer. De insåg att det kommer förändra hur ingenjörer jobbar. Hur vår värld byggs upp. (Ping grundarna Kenneth Bodin, Claude Lacoursière, Anders Backman, Martin Servin)

Wow. Så, vad är hemligheten bakom framgångarna?

– En otroligt stark produkt, hög akademisk kompetens kombinerat med ett entreprenörsdriv. Det är en stark vision som driver bolaget, och som gjort att vi tackat nej till flera förfrågningar om att bli uppköpta.

Beskriv er teknik!

– Kort sagt, det är en komplett lösning för att utveckla och testa autonoma fordon eller system i en virtuell värld. Exempelvis tunga fordon nere i gruvan – eller en rover uppe på mars.

Ja, för hur har ni tagit er in i rymdindustrin?

– Ja, vi ser en enorm potential i rymdbranschen. Den har mycket gemensamt med gruvindustrin, som vi är stora inom sen tidigare. Båda är farliga och svåra miljöer utan GPS-täckning där ett fordon måste förlita sig på lokala sensorer och autonoma system. Det är väldigt likt om man gör det i en gruva eller på månen.

Spännande. Ni har många internationella rymdprojekt – men inget i Europa och Sverige?

Det stämmer. Vi jobbar med NASA, kanadensiska rymdstyrelsen, Japanska JAXA och kinesiska rymdstyrelsen. Men det lite märkliga är att vi inte har något rymduppdrag i Europa eller Sverige. Just nu försöker vi förstå och etablera kontakt med det svenska rymdekosystemet. Vi har exempelvis haft samarbeten med George Nikolakopoulos på Luleå tekniska universitet och vår VD Kenneth Bodin träffade nyligen rymdstyrelsen och European Space Agency – ESA

Och så kommer ni väl på Space Innovation Forum 19-20 september i Kiruna?

– Ja, ska man lära känna svenska rymdekosystemet behöver man ju vara där, så klart!

Exakt. Vi ses där! Och skicka en bild på dig i sommarängen!

– Ska bli!